Zon bukan parameter mesokurtosis analisis isyarat pencirian dinamik bahan logam - M.Z Nuawi,; A.R. Bahari,; S. Abdullah ,; A.K.A.M. Ihsan,; M.B. Ali, (Fakulti Kejuruteraan ,UKM,Bangi., 2012)
Kertas ini membentangkan pembangunan dan aplikasi sebuah kaedah analisis isyarat statistik alternative yang dinamakan Mesokurtosis Zonal Nonparametric (M-Z-N) dalam mencirikan sifat kenyal bahan logam. Tindak balas getaran tindak balas dan radiasi akustik daripada bar segi empat tepat daripada pelbagai bahan logam yang bergetar dianalisis secara statistik untuk menentukan corak isyarat dan untuk menganggarkan perbezaan yang signifikan di kalangan bahan-bahan logam. Ramalan gelombang dan kaedah untuk mengurangkan penjanaan bunyi daripada kesan ini yang diperolehi oleh proses yang luas untuk alternatif baru teknik penapisan Z-batang yang telah dibangunkan dalam kertas ini. Lengkungan eksperimen yang diperolehi daripada penentuan pekali M-Z-N untuk pelbagai daya bahan logam mendapati bahawa keputusan adalah secara statistiknya signifikan dan boleh digunakan untuk menentukan korelasi antara ciri-ciri keluk dan sifat-sifat yang berkaitan elastik bahan logam. Uji kaji kaedah analisis ke atas empat bahan logam ini menunjukkan satu hubungan yang baik antara pekali kuadratik dengan sifat kenyal bahan logam.