Penjanaan reka bentuk produk dengan nahu bentuk - Ang, Mei Choo; Kok, Weng Ng; Riza Sulaiman,; Azlina Ahmad,; Halimah Badioze Zaman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Nahu bentuk adalah kaedah formal yang berkenaan dengan bentuk. Unsur dalam nahu bentuk adalah bentuk, label dan peraturan. Nahu bentuk selalu diguna untuk menganalisis dan menjana reka bentuk dalam pelbagai bidang termasuk seni lukis, seni bina, kejuruteraan dan produk konsumer bagi mengekal gaya dan struktur tertentu. Nahu bentuk yang mengguna konsep ruang, bentuk yang boleh berurai dan ketaksaan aplikasi peraturan bentuk dapat menghasil reka bentuk yang muncul secara tidak terjangka. Artikel ini memperkenal nahu bentuk dengan mengguna nahu bentuk kekisi sinar-ais dan dua contoh nahu bentuk daripada sorotan susastera bagi menunjukkan konsep kemunculan dan ketaksaan. Artikel ini diakhiri dengan kajian kes penjanaan reka bentuk meja mudah alih berkerusi dengan mengguna satu nahu bentuk mudah.