Pengawasan aktiviti untuk mencegah plagiat pengaturcaraan - Hairulliza Mohamad Judi,; Syahanim Mohd Salleh,; Norijah Hussin,; Sufian Idris, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Aktiviti plagiat merupakan jalan pintas bagi pelajar menyelesai tugasan dan projek kerana menyalin dan mengedit atur cara komputer dapat dilakukan dengan mudah. Pengajar kursus menghadapi masalah menangani aktiviti plagiat atur cara terutama apabila bilangan pelajar yang mengambil kursus tersebut adalah besar. Antara pendekatan yang dicadang untuk menangani masalah ini ialah mengguna pengesan plagiarisme automatik untuk projek pengaturcaraan. Pendekatan pencegahan pula dijalankan melalui pemantauan aktiviti pengaturcaraan. Bagi menangani masalah plagiat, satu sistem pengawasan dicadang bagi merakam setiap aktiviti pengaturcaraan. Sistem tersebut dibangun dalam persekitaran pembangunan bersepadu supaya profil aktiviti pengaturcaraan dalam format Java dicipta apabila pelajar sedang membangun atur cara Java. Satu pendekatan bukan intrusif dan bukan eksperimen yang melibatkan pengumpulan data dijalankan secara tersembunyi bagi memerhati tingkah laku pelajar dalam persekitaran pengaturcaraan. Kajian kesan Hawthorne dan kesan jangkaan terhadap tingkahlaku subjek dieksploitasi sebagai pencegahan terhadap aktiviti plagiat. Sistem pengawasan menghasil dua jenis fail: log aktiviti bagi memantau aktiviti pengaturcaraan dan fail sandaran bagi menyimpan rekod penulisan atur cara. Sistem pengawasan yang dicadang iaitu DwiCoder menyimpan laporan aktiviti pengaturcaraan pada akhir setiap sesi pengaturcaraan. Pelajar boleh menilai kemajuan sendiri dalam tiga aktiviti: kompilasi, pelaksanaan dan pengubahsuaian. Laporan tersebut dibentang dalam cara yang mudah dan bermakna bagi menggalak pelajar memperuntuk masa dalam aktiviti pengaturcaraan. DwiCoder dapat memantau aktiviti pengaturcaraan pelajar selain kelakuan mereka berada di bawah kawalan melalui penggunaan DwiCoder. Sistem ini menyediakan satu kaedah pencegahan dalam menangani plagiarisme.