Perlindungan harta warisan: Keberkesanan usaha pemuliharaan dan pemeliharaan dalam pembangunan negara - Yuszaidy Mohd Yusoff,; Hanapi Dollah,; Ab Samad Kechot, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2013)
Malaysia telah bergerak dengan pesat ke arah sebuah negara maju. Malaysia telah memberi perhatian sempurna terhadap sektor industri dan pelancongan. Pembangunan fizikal semakin agresif dan aktif bagi mencapai matlamat pembangunan negara. Pembangunan ini telah memberi kesan yang kurang baik terhadap harta warisan ketara dan tidak ketara.Banyak harta warisan ketara terjejas akibat pembangunan negara dan ini merugikan kepada negara. Kerajaan telah mengambil langkah lebih proaktif untuk mengatasi masalah ini seimbangan dengan kemajuan negara. Penguatkuasaan perundangan yang berkaitan dengan warisan telah diberi perhatian supaya berada tahap sepatutnya. Sebelum ini, kelemahan, pertindihan dan kekurangan di antara undang-undang yang sedia ada telah melemahkan perlaksanan penguatkuasaan. Kerajaan telah mengubah perundangan yang lebih komprehensif untuk menyeragamkan pembangunan fizikal dan kerohanian dalam membangunan negara. Persoalannya sejauhmanakah keberkesanan undang-undang warisan terhadap pemuliharaan dan pemeliharaan dalam pembangunan negara?