Pemodenan dan kesejahteraan manusia dari perspektif orientalisme = Modernization and human well-being from an orientalist perspective - Rahimin Affandi Abd. Rahim,; Ruzman Md Noor,; Anuar Mohd Ramli,; Nor Hayati Md Dahlal, (Penerbit UKM, 2012)
Orientalisme merujuk kepada kajian Barat ke atas hal ehwal Islam dan masyarakatnya, sama ada untuk tujuan saintifik atau untuk tujuan agama dan politik. Terdapat pelbagai pandangan tentang Orientalisme sebagai satu disiplin atau sebagai metodologi yang menyebabkan munculnya pelbagai tafsiran tentang Islam, khususnya merujuk kepada kelahiran, perkembangan dan operasinya. Beberapa sarjana Islam telah menilai persepsi Orientalis tentang Islam dan artikel ini bermula dari premis ini, cuba untuk menganalisis pandangan Orientalis terhadap ajaran Islam, khususnya di dunia Melayu. Artikel ini memberi perhatian khusus kepada beberapa tema utama yang menjadi fokus Orientalis, termasuk kritikan mereka ke atas pemodenan dan kemakmuran.