Penglibatan panel penilai dengan kewibawaan berbeza dalam mengagregat nilai subjektif asas pangkat - Maznah Mat Kasim; Abdul Aziz Jemain (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Keputusan terakhir yang dicari dalam menyelesaikan masalah berbilang kriteria ialah satu pangkat kedudukan unit yang dianalisis berdasarkan prestasi keseluruhan unit-unit tersebut. Satu cara untuk mendapatkan prestasi keseluruhan setiap unit adalah dengan menggabungkan prestasi dan wajaran kriteria masing-masing melalui pelbagai kaedah pengagregatan. Kajian tertumpu kepada penerapan tiga kaedah asas pangkat dalam menilai kepentingan kriteria yang melibatkan satu panel penilai dengan kewibawaan berbeza. Hanya dua pendekatan pengagregatan berasaskan kaedah pemurataan tertib berpemberat sesuai diutarakan agar hasil akhir boleh dicapai. Setiap pendekatan pengagregatan yang dicadangkan diringi dengan contoh pengiraan.