Perkembangan kecerdasan emosi kanak-kanak prasekolah bermasalah pendengaran: implikasinya terhadap penglibatan ibu bapa - Shahida Hassim; Chua , Chu Tee; Rosadah Abdul Majid; Zalizan Mohd Jelas; Hamizatun Akmal Md Yusof (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Tujuan kajian ini adalah untuk meninjau kecerdasan emosi kanak-kanak prasekolah bermasalah pendengaran. Kecerdasan emosi kanak-kanak diukur dari aspek (1) mengenali emosi sendiri, (2) mengurus emosi, (3) memotivasi diri, (4) mengenali emosi orang lain, dan (5) menjalin hubungan sosial. Kajian ini berbentuk kajian kes, dan data dikumpul menggunakan borang soal selidik guru, borang pemerhatian kanak-kanak, temu bual bersama ibu bapa/penjaga, dan analisis dokumen. Hasil kajian mendapati kanak-kanak prasekolah bermasalah pendengaran mengalami kesukaran dalam konstruk hubungan sosial dan mengurus emosi sendiri. Pengkaji mendapati deficit dalam mengurus emosi dan hubungan sosial berkenaan adalah dipengaruhi oleh pengabaian ibu bapa/penjaga dalam aspek pembangunan emosi terhadap kanak-kanak bermasalah pendengaran. Berdasarkan dapatan kajian, penulisan artikel ini tertumpu kepada penglibatan ibu bapa/penjaga terhadap perkembangan emosi kanak-kanak