Pendekatan pelancongan wilayah di Malaysia: senario dari 2008 -2012 - Wan Suzita Wan Ibrahim,; Habibah Ahmad,; Hamzah Jusoh, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Pelancongan wilayah merujuk kepada penawaran dan jaringan aktiviti pelancongan di sesebuah kawasan yang melibatkan produk-produk seperti ekopelancongan, pelancongan pesisiran pantai, pelancongan budaya, warisan dan kepulauan. Produk-produk pelancongan ini telah menjadi daya tarikan pelancong dan juga aset bagi memacu pembangunan di sesebuah koridor ekonomi wilayah, khususnya di wilayah ECER, NCER dan Wilayah Pembangunan Iskandar (IDR). Walau bagaimanapun sehingga kini, secara konseptualnya tahap pencapaian dan keberkesanannya masih belum dikenal pasti. Justeru, artikel ini bertujuan mengenal pasti pencapaian dan meneliti sejauh mana keberkesanan konsep ini bagi membangunkan pelancongan wilayah secara lestari.