Islam asas pembentukan jati diri bangsa Melayu-Muslim - Zakaria Stapa,; Noranizah Yusuf,; Abdul Fatah Shaharudin, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kertas ini bertujuan membincangkan pengaruh Islam terhadap pembentukan jati diri bangsa Melayu. Kedatangan Islam ke Kepulauan Melayu khususnya pada abad ke-13 Masihi telah banyak merombak cara hidup, adat dan budaya masyarakat Melayu. Agama Islam telah diterima dan diperakui sebagai cara hidup orang Melayu dan adat serta budaya asal yang diamalkan oleh mereka telah dimodifikasikan supaya tidak bertentangan dengan syariat Islam. Kertas ini turut membincangkan jati diri Melayu yang semakin terhakis akibat daripada proses globalisasi yang menjadikan dunia semakin mengecil. Arus ini menyebabkan bangsa Melayu tidak lagi berupaya untuk membentengi diri daripada serangan ideologi dan budaya Barat yang tidak sesuai bagi masyarakat Timur.