Islam dan falsafahnya dalam kebudayaan Melayu - Idris Zakaria, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini mengupas falsafah pemikiran Islam yang menjadi asas kepada pembentukan kebudayaan dan kesenian Melayu. Aspek-aspek falsafah pemikiran Islam yang menjadi asas pembentukan kebudayaan dan kesenian Melayu adalah: (a) faham akidah; (b) rasional dalam Islam; (c) toleransi dalam Islam; (d)ukhuwwah; (e) pandangan sejagat Islam; (f) fahaman Ahli-Sunnah Waljamaah; (g) ciri-ciri kedamaian; dan (h) kesenian Islam. Falsafah pemikiran Islam kini sedang menghadapi cabaran besar yang berkemungkinan menghakis asas- asas pembentukan kebudayaan dan kesenian Melayu serta akhirnya jati diri Melayu sendiri. Justeru, orang Melayu mempunyai tanggungjawab besar untuk mendaulatkan Islam yang menyediakan asas kepada pembentukan kebudayaan dan kesenian Melayu serta di akhirnya jati diri orang Melayu.