Pendidikan Menurut al-Quran dan Sunnah serta Peranannya dalam Memperkasakan Tamadun Ummah - Zakaria Stapa,; Noranizah Yusuf,; Abdul Fatah Shaharudin, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Pendidikan Islam mempunyai kekuatannya yang tersendiri kerana dengannya kita berupaya meletakkan asas yang kukuh dalam pembinaan tamadun manusia yang cemerlang dalam aspek duniawi juga ukhrawi. Dalam al-Quran terdapat banyak ayat yang mengutarakan aspek pendidikan dalam pembinaan tamadun manusia, bahkan penurunan al-Quran itu sendiri bermatlamat untuk mendidik manusia. Begitu juga dengan hadith dan sunnah Rasulullah saw, banyak daripada riwayat-riwayat Baginda yang menjurus kepada kepentingan pendidikan dalam memperkasakan tamadun ummah dan dikuatkan lagi dengan beberapa contoh tindakan yang Baginda saw laksanakan dalam menggalakkan umat Islam untuk mencintai ilmu pengetahuan. Oleh yang demikian, tulisan ini bertujuan mengupas dan menganalisis beberapa contoh ayat al-Quran dan hadis berhubung dengan pendidikan dalam Islam berserta beberapa contoh daripada tindakan Rasulullah saw dalam mempromosikan ilmu pengetahuan dalam kalangan umat Islam yang bermatlamat untuk memperkasakan kualiti dan nilai tamadun manusia.