Keterlibatan penduduk lokal dalam pembangunan pertanian: kajian kes di daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan - Azima, A.M.; Er, Ah Choy; Suhana Saad,; Sivapalan, Selvadurai; Novel, Lyndon; Mohd Yusoff Husain,; Fuad Mat Jali,; Zaimah Ramli,; Sarmila Md Sum, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2013)
Artikel ini bertujuan untuk meneliti keterlibatan kominiti dalam pembangunan pertanian mampan. Kesedaran dan keperluan untuk memahami “apa” dan “apa yang seharusnya” memerlukan keterlibatan kedua-dua belah pihak sama ada komuniti dan agensi. Metod kajian dilakukan dikawasan pertanian Kuala Pilah telah melibatkan 60 orang responden. Pengaruh keterlibatan diteliti dengan menggunakan kaedah kolerasi. Hasil analisis mendapati taraf pendidikan yang rendah telah menyebabkan pengaruh keterlibatan berada pada tahap yang rendah. Sehubungan itu, hasil kajian mencadangkan agar pihak agensi memainkan peranan yang lebih proaktif bagi mewujudkan kefahaman petani dikawasan kajian berhubung dengan amalan pembangunan pertanian mampan.