Dengue fever presenting as bilateral dengue maculopathy - Umi Kalthum, MN; Wong, HS (Penerbit UKM, 2012)
Demam denggi adalah demam yang disebabkan oleh jangkitan virus dan insidens untuk demam denggi bertambah setiap tahun. Manifestasi okular daripada demam denggi adalah pelbagai, termasuk makulopati, pendarahan retina, ‘retinal lesions’ dan vaskulitis. Penurunan tahap penglihatan dan gangguan penglihatan seperti metamorfopsia adalah presentasi biasa dalam makulopati yang disebabkan oleh demam denggi. Kami melaporkan satu kes yang menarik melibatkan seorang wanita muda dengan makulopati di kedua- dua belah mata disebabkan oleh demam denggi dan diberikan rawatan konservatif. Kisah ini menonjolkan kemungkinan penglibatan okular secara serentak di kedua-dua belah mata di kalangan pesakit yang dijangkiti demam denggi. Doktor perubatan perlu mengambil tahu mengenai komplikasi okular yang disebabkan oleh demam denggi dan menasihatkan pesakit mengenai tanda- tanda yang mungkin berlaku.