Tarbiah dalam Novel Papa...(akhirnya kau tewas jua!) Education through the Novel 'Papa...(akhirnya kau tewas jua!) - Maharam Mamat,; Maisarah Yaacob,; Norasiah Abdullah, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian ini bertujuan menganalisis nilai tarbiah yang terdapat dalam novel komponen sastera (KOMSAS). Teks novel KOMSAS tingkatan empat ini digunakan sebagai bahan analisis dengan menggunakan unsur tarbiah berdasarkan Teori Takmilah. Karya yang berkualiti mampu mentarbiah pembaca seterusnya melahirkan khalayak yang kamil. Murid sekolah sebagai khalayak yang dikaji perlu diberi input ilmu tambahan dalam bidang kesusasteraan dan kebudayaan agar novel yang disajikan lebih memanusiakan mereka. Proses tarbiah yang berkesan mampu menjadikan murid seorang insan yang berfikir tentang kebaikan, kebenaran, kehalusan budi pekerti, kesantunan bahasa, kecekalan hati, keindahan seni dan seterusnya menghargai kehidupan dan kemanusiaan. Dapatan kajian ini penting kepada Pusat Perkembangan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia sebagai dasar penggubalan Kurikulum Bahasa Malaysia selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Wawasan 2020.