Aspek estetika labu acu (Aesthetical aspects of labu acu) - Hamdzun Haron,; Narimah Abd. Mutalib, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Labu Sayong kini dihasilkan dengan menggunakan acuan dan dipanggil Labu Acu. Penginovasian ini dapat menghasilkan produk yang lebih komersil lagi produktif berbanding cara lama. Ia juga merupakan jalan penyelesaian bagi memelihara industri ini daripada pupus malah produk yang dihasilkan releven dengan kehendak masyarakat masa kini dari aspek estetikanya. Namun persoalannya, adakah Labu Acu dapat mengekalkan kehalusan Labu Sayong tradisional? Melalui pendekatan analisis kualitif, penulis mendapati perubahan cara penghasilannya secara tidak langsung ada memberi kesan terhadap nilai estetik Labu Acu itu sendiri. Berdasarkan itu maka penulisan ini akan melihat sejauh manakah estetika labu acu dapat dilihat Perbincangan dimulai dengan pendefinisian estetika dan kehalusan. Seterusnya menjurus kepada perbincangan utama iaitu kehalusan pada reka bentuk dan reka corak Labu Acu. Secara kesimpulannya, transformasi teknologi ini bukan sahaja dapat menghasilkan Labu Sayong yang produktif malah dapat mewujudkan dapat perubahan dari aspek reka bentuk dan reka corak Labu Sayong tradisional..Menarik warisannya masih dapat dikekalkan sehingga kini.