Perbandingan sistem komunikasi politik Presiden Soeharto dan Soesilo Bambang Yudoyono (Sby) - Harmonis, (Universiti Kebangsaan Malaysian, 2012)
Setiap presiden memiliki sistem komunikasi politik. Sistem komunikasi politik masing-masingnya tersebut dipengaruhi atau saling berhubungan dengan sistem-sistem yang lain, khususnya sistem ketatanegaraan yang terdapat dalam falsafah dan asas undang-undang sesebuah negara. Kajian ini bermaksud untuk memaparkan tentang komunikasi politik presiden Soeharto dan Soesilo Bambang Yudoyono (SBY) dan membandingkan komunikasi politik antar keduanya dalam kerangka sistem ketatanegaraan yang berlaku Indonesia, iaitu Undang-Undang Dasar (UUD) Negara Indonesia 1945. Presiden Soeharto pada masa sebelum reformasi, iaitu pada masa 1966 sehingga 1998, manakala presiden Soesilo Bambang Yudoyono pada masa reformasi sehinggalah kini (2012).