Kesan pengklasifikasian patuh syariah terhadap kemeruapan pulangan saham Axis-Reit. - Umar Abdul Basar,; Sanep Ahmad,; Abu Hassan Shaari Mohd Nor, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kesan pengklasifikasian patuh syariah saham Axis-REIT terhadap pulangannya. Analisis dilakukan keatas risiko spekulasi,kemeruapan pulanagn dan purata pulangan menggunakan spesifikasi model dari AR-GARCH, AR-EGARCH,AR-GARCH-M dan AR-EGARCH-M.Keputusan mendapati terdapat perubahan besar yang berlaku keatas pulangan saham Axis-REIT bagi sebelum dan selepas tempoh pengklasifikasian tersebut.Hal ini menunjukkan terdapat kesan positif terhadap pulangan saham Axis-REIT iaitu risiko spekulasi dapat dihapuskan serta secara tidak langsung risiko premium terhadap aktiviti tersebut juga tidak wujud. Selain itu, kemeruapan pulangan saham semakin rendah dan purata pulanagn juga lebih baik walaupun kesan krisis kewangan 2008 memberi impak yang besar terhadap ekonomi dunia.