Kebarangkalian bekerja wanita berkahwin di Malaysia. - Norehan Abdullah; Rahmah Ismail; Zulridah Mohd Noor; Fariza Ahmad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian ini mnegenalpasti penentu penyertaan tenaga kerja wanita berkahwin di Malaysia. Menggunakan data bancian yang di buat kepada isi rumah di negeri Selangor dan Kedah yang dipilih secara rawak berstrata dua peringkat dan kelompok, kajian ini mengguna model probit untuk meninjau penentu kebarangkalian berkerja wanita berkahwin. Kosisten dengan kajian lepas,hasil analisis probit mendapati bahawa kadar upah dan bilangan anak yang berumur 18 tahun dan keatas memberi kesan positif yang signifikan terhadap kebarangkalian berkerja , sementara pendapatan suami dan bilangan anak berumur 0-6 tahun memberi kesan negatif yang signifikan terhadap penyertaan tenaga kerja wanita berkahwin.