Bahagian pasaran kereta nasional Malaysia: Satu analisis model rantai markov - Ahmad Mohd Yusof,; Zaini Mahbar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Mengglobalisasikan industri automatif dunia dan pembentukan kawasan bebas perdagangan ASEAN (AFTA) telah memberi cabaran hebat kepada kedua-dua perusahaan outomobil negara, iaitu PROTON dan PeRODUA untuk kekal berdaya maju dan berdaya saing. Keupayaan untyuk mengawal dan memimoin pasaran industri kereta tempatan merupaka matlamat utama jangka panjang bgi kedua-dua perusahaan. namun untuk menzahirkan hasrat tersebut, beberapa strategi telah dibentuk dan salah satunya ialah meningkatkan bahagian pasaran industri kereta masing-masing. Justeru model rantai markov telah digunakan untuk menganggar matriks kebarangkalian peralihan bagi proses pembelian kereta penumpang utama diMalaysia dan seterusnya bahagian pasaran jangka panjang bagi kereta nasional. berdasarkan data yang di peroleh,didapati bahawa bahagian pasaran industri kereta penumpang adalh seperti berikut: PROTON menguasai 36.3% pasaran,PERODUA 43.5%, TOYOTA 10.7%, HONDA 7.66% dan DATSUN 1.9%. Maklumat tersebut bersama-sama dengan maklumat min masa laluan pertama menunjukkan bahawa kereta penumpang yang paling popular di Malaysia ialah PERODUA manakala kereta berjanama Jepun paling popular diMalaysia ialah TOYOTA.