Teori pencegahan sebagai justifikasi hukuman: analisis perbandingan antara perundangan sivil dan Islam. - Mohd Al-Adib Samuri, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Hukuman yang diperintahkan oleh mahkamah mempunyai justifikasi tersendiri. Antara justifikasi hukuman yang paling kontroversi dalam sistem keadilan jenayah moden ialah pencegahan.Artikel ini bertujuan untuk menganalisis teori pencegahan sebagai satu justifikasi hukuman dengan membuat perbandingan antara perundangan sivil dan Islam. Aspek yang dianalisis ialah kerangka teori, jenis dan juga elemen yang mendasarinya. Kajian mendapati bahawa terdapat banyak persamaan antara teori pencegahan sivil dan Islam.Kajian ini penting kerana menggambarkan semua hukuman dalam perundangan islam turut mempunyai justifikasi yang sah sebagaimana perundanangan sivil, walaupun bentuk hukuman dalam Islam kelihatan kejam sebagaimana hujuhan pengkritik.