Prinsip pembinaan kubur menurut syariat Islam - Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim,; Abdul Basir Mohamad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini cuba meneliti tentang beberapa isu berkaitan dengan hukum-hakam perkuburan dalam Islam, terutamanya mengenai bagaimana keadaan kubur itu sendiri seharusnya terbentuk agar selaras dan tidak terkeluar daripada kehendak Islam. Tulisan ini menggunakan metode kepustakaan untuk memaparkan pendapat para ulama dalam isu-isu yang dibincangkan dengan membawakan dalil-dalil yang menjadi sandaran kepada pandangan dan pendapat mereka. Tulisan ini akhirnya membuat kesimpulan pada setiap isu yang dibincangkan dengan merumuskan hukum berdasarkan dalil-dalil yang dikemukakan.