Kriteria newsworthiness dalam entri facebook dakwah - Muhamad Faisal Ashaari,; Nur Adhwa Farahin Saparudin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini membincangkan lapan kriteria newsworthiness yang perlu wujud di dalam entri facebook yang berorentasikan dakwah.Pada asasnya tugas seorang pendakwah ialah memahami masyarakat dan mengenal pasti isu-isu yang melibatkan pelanggaran dengan hukum islam,kelemahan komitmen masyarakat terhadap nilai-nilai islam dan salah faham tentang islam berlaku dalam masyarakat.Bagi pendakwah menerusi facebook pula berperanan mengetengahkan isu-isu menerusi laman sosial ini untuk memberikan kesedaran islam khasnya kepada rakan facebooknya. Bukan semua isu yamng perlu diketengahkan tetapi isu-isu yang mempunyai sebahagian kriteria newsworthiness sahaja yang perlu dipilih kerana ia boleh menarik komen dan like yang tiggi.Berdasarkan kepada analisis terhadap sepuluh entri bagi setiap facebook tiga orang responden bergelar ustaz yang bergiat cergas dalam dakwah maya,empat kriteria newsworthness yang kerap digunakan iaitu people,conflict,impact dan unsual.