Islam dan dakwah dalam zaman kebangkitan awal Islam dan era penjajahan barat di Tanah Melayu. - Badlihisham Mohd Nasir , (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Tidak dinafikan lagi bahawa Islam di Malaysia telah mencapai kedudukan yang tinggi meskipun terpaksa menempuh jalan yang berliku kepuncak. Islam dilihat berkembang di Nusantara dan menyebabkan penghijrahan besar dari anutan Hindu-Budha kepada ajaran baru Nabi Muhamad. Artikel ini bertujuan menyorot kebangkitan awal Islam dan dakwah yang menjadi pemangkin perkembangannya disepanjang sejarah. Seterusnya,Islam dan dakwah adalah aspek penting yang menjadi fokus kajian ini khususnya ketika zaman penjajahan. sorotan historis ini mendapati digunakan secara bertukar ganti yang begitu berpengaruh dalam sejarah Tanah Melayu. Walaupun berdepan dengan cabaran besar pada awal kebangkitan dan ketika era penjajahan. Islam dan dakwah berjaya muncul sebagai suatu simbosis yang sukar dipisahkan antara satu sama lain.