Sikap dan tingkah laku remaja terhadap pembelajaran di sekolah: satu kajian kes dirumah kanak-kanak - Suresh Kumar .N Vellymalay, (penerbit ukm, 2011)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti sikap dan tingkah laku pembelajaran dalam kalangan 39 orang kanak-kanak yang ditempatkan di sebuah Rumah Kanak-Kanak. Kajian ini menggunakan temubual berstruktur untuk mendapatkan data daripada responden. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kebanyakan kanak-kanak yang ditempatkan di Rumah Kanak-kanak memaparkan sikap dan tingkahlaku yang negatif dalam pelbagai aspek pembelajaran disekolah.Ketiadaan aspirasi kendiri yang positif dalam kalangan kanak-kanak menyebabkan mereka kurang berminat dalam pendidikan dan sering mengabaikan pelbagai peluang yang ada untuk mengarap ilmu pembelajaran yang berkesan disekolah.