Apabila teori feminis ternyata tidak diperlukan: satu kajian kes - Ungku Maimunah Mohd. Tahir, (Penerbit UKM, 2012)
Dalam kesusasteraan Melayu, teori Barat rata-rata menjadi pilihan sebagai kerangka analisis untuk merungkai novel Melayu. Antara teori Barat yang disenangi terutama dalam kalangan pengkritik wanita ialah teori feminis, dan Prof. Madya Dr Siti Hajar Che Man adalah antara pengamal teori ini yang agak konsisten. Dalam dua buah kertas kerjanya Siti Hajar memanfaatkan teori feminis untuk merungkai novel Azizi Haji Abdullah Harga sebuah maruah yang memenangi Sayembara Jubli Emas Dewan Bahasa dan Pustaka, 2007. Menurut Siti Hajar, melalui novel ini Azizi telah memecahkan kepompong patriarki, membebaskan watak wanitanya, Cah, untuk diketengahkan dan diperkasakan, dan dengan itu Azizi telah melakukan satu anjakan dalam kesusasteraan Melayu. Makalah ini menggunakan beberapa idea utama gagasan persuratan baru sebagai kerangka analisisnya, khususnya yang membezakan antara ilmu dan cerita, dengan menekankan penggunaan wacana sebagai wadah untuk mengungkapkan ilmu. Makalah ini meneliti dua kertas kerja tersebut untuk melihat sejauh mana teori feminis diperlukan untuk mencungkil penemuan yang diperkatakan itu, di samping melihat sejauh mana penemuan atau dakwaan tersebut dapat dipertanggungjawabkan dari segi ilmiah. Makalah ini berpendapat teori feminis sesungguhnya tidak diperlukan untuk merungkai Hsm sementara penemuan yang diketengahkan itu tidak mempunyai asas akademik dan sukar diterima.