Kesejahteraan bersama melalui hubungan dagangan dan sosial di sempadan Kalimantan Barat dan Serikin, Sarawak (Shared prosperity through trade and social relations: The case of West Kalimantan - Serikin, Sarawak border area) - Noor Rahamah Hj Abu Bakar,; Mohd. Yusof Abdullah,; Abd Hair Awang,; Junaenah Sulehan,; Ong, Puay Liu (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Masyarakat di sempadan sesebuah negara telah lama hidup dengan aman dan sejahtera melalui perkongsian budaya dan ekonomi. Masyarakat di kedua belah sempadan masing-masing mempunyai hubungan darah dan sosial sejak lama sebelum pembentukan sempadan geo-politik moden diwujudkan. Hubungan yang arkab ini diteruskan melalui aktiviti perdagangan di kawasan sempadan seperti di Pasar Minggu Serikin, Sarawak. Aktiviti jual beli di Serikin telah melanjutkan hubungan sosial masyarakat di sempadan Sarawak dan Kalimantan Barat khususnya untuk kesejahteraan bersama. Makalah ini membincangkan aktiviti dagangan yang dijalankan di pekan Serikin dan bagaimana hubungan dagangan ini membantu memberikan kesejahteraan hidup kepada masyarakat di sempadan dua buah negara.