Pendidikan warisan di muzium: Kajian berkaitan penggunaan laras bahasanya (The language of heritage education in Malaysian museums) - Ab Samad Kechot,; Shahidi A. Hamid,; Rahim Aman,; Zuraidah Hassan,; Daeng Haliza Daeng Jamal, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Kajian ini adalah mengenai pendidikan warisan di muzium dan penggunaan laras bahasanya dalam programprogram pendidikan warisan yang dirancang khusus kepada masyarakat yang terdiri dari pelbagai peringkat umur dan kategori. Program pendidikan berlangsung melalui dua bentuk iaitu secara langsung dan tidak langsung. Secara langsung adalah melalui program pendidikan yang di rancang dan disusun khas untuk kategori pengunjung dan melalui pameran tetap, khas dan sementara adalah secara tidak langsung. Data diambil dari kajian perpustakaan, pemerhatian turut serta dan pemerhatian secara langsung serta temubual bebas. Kajian mendapati penggunaan laras bahasa haruslah berdasarkan latar sosial, cara hidup serta tahap pengunjung yang terdiri dari pelbagai bangsa, umur dan status.