Amalan komunikasi interpersonal direktif guru bahasa Indonesia ketika memulakan pengajaran - Syofia Ulfah,; Zamri Mahamod,; Jamaluddin Badusah,; Hamidah Yamat, (Penerbit UKM, 2012)
Kajian ini bertujuan mengkaji kemahiran komunikasi interpersonal guru (KKIG) ketika memulakan proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) daripada aspek komunikasi direktif. Kajian kes ini menggunakan pendekatan kualitatif yang melibatkan lima orang guru Bahasa Indonesia. Teknik pengutipan data yang digunakan, iaitu pemerhatian. Data dianalisis secara sistematik dengan menggunakan perisian N’VIVO versi 7.0. Dapatan kajian menunjukkan apabila memulakan P&P, guru menggunakan komunikasi direktif perintah dan motivasi.. Keberkesanan penggunaan komunikasi interpersonal direktif ini menjadikan aktiviti di awal sesi P&P bahasa Indonesia lebih menarik dan menyeronokkan.