Persoalan Islam dalam karya Mana Sikana:analisis syajar dan apa-apa - Che Abdullah Che Ya,; Hanapi Dollah, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini membicarakan pandangan mana Sikana tentang manuasia dalam hubungannya dengan Allah lewat karya novelnya syajar dan skrip dalam drama apa-apa. Kisah dalam Syajar dan apa-apa tentang pegangan iman,kekayaan, kepatuhan,moral dan kematian.kedua-dua karya itu kelihatan meyimpulkanbahawa manusia sentiasa menyeleweng daripada pegangan imannya dengan mengikut ajakan nafsu dan bisikan syaitan.Beliau menekankan kehidupan bukan sahaja didunia ini tetapi juga selepas mati yang bernatijahkan balasan dari tuhan.Manusia harus bertanggungjawab atas perbuatannya dan perbuatan yang baik ialah percaya kepada Allah dan hari pembalasan.