Pantun dan ungkapan Melayu sebagai wahana kepimpinan Melayu kearah pembangunan modal insan - Zuraidah Abdullah,; Zahir Ahmad,; Nuwairi Khaza'ai, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini meninjau bagaimana definisi, fungsi, tanggung jawab dan sifat pemimpin yang selaras nilai agama, adat istiadat serta norma sosial terterap dalam pantun melayu. Sumber tinjauan adalah pantun-pantun yang lazim di temui dalam masyarakat melayu.Didapati sejak zaman tradisi lagi pantun telah memainkan peranan peting dalam membangunkan modal insan khususnya daripada segi penerapan akal, ilmu dan akhlak didalamnya.