Dilema basa yawi di Selatan Thai: antara kesetiaan bahasa dan cabaran semasa. - Ahmad Fathy al-Fatani, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
makalah ini berusaha memberi gambaran mendalam tentang kedudukan dan tentang penggunaan bahasa di Selatan Thailand. Isu-isu yang akan di tinjau meliputi sejarah dan peranan bahasa melayu( disebut Basa Yawi) dalam membentuk indentiti, budaya dan peradapan dalam kalangan mesyarakat peribumi di wilayah tersebut dan cabaran dalam menghadapi dasar pendidikan negara Thailand yang menekankan penggunaan bahasa Thai, misalnya, sebagai bahasa Thai sebagai wahana untuk mencapai perpaduan negara berkenaan. Mengikut sejarah pada asalnya Selatan Thailand, meliputi Patani, Yala,Narathiwat dan Satun adalah dibawah kedaulatan Kesultanan Melayu (Kesultanan Patani dan Kedah). hal ini dengan sendirinya menjelaskan majoritimasyarakat di wilayah tersebut terdiri daripada orang Melayu.Wilayah tersebut berada di bawah Thailand pada masa agak baru- hanya selepas penjanjian Bangkok 1909 anatara Siam dengan British, Berasaskan fakta ini, adalah lazim berlaku dalam kalangan masyarakat minoriti dalam keadaan seperti itu berusaha mempertahan dan mengukuh sejarah, budaya adat dan bangsa sebagai wahana kelangsungan hidup identiti mereka. Makalah ini meninjau delima ini dan berusaha menjelaskan cara-cara yang saksama mengenai isu-isu ini.