Pemerkasaan modal Insan :pembentukan sikap dan akhlak Islamiah dalam novel. - Tengku Intan Marlina Tengku Mohd Ali,; Salinah Ja'afar, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini menganalisis bagaimana para pengarang novel menerapkan unsur-unsur pembentukan akhlak Islamiah dalam karya mereka. sumber kajian makalah ini adalah beberapa buah novel terkenal di Malaysia, iaitu badai semalam , andai semalam kumiliki,bukan puteri lindungan bulan, tunggu teduh dulu,ombak rindu,ayat-ayat cinta,dan hari-hari terakhir seorang seniman.Didapati secara keseluruhan para pengarang novel-novel tersebutmenerapkan unsur-unsur antara lain,akidah,solat,tawakal,syarak menghormati sesama insan dan menjaga tatatertib dalam hubungan sesama islam dalam karya mereka sebagai cara pembentukan akhlak Islamiah dalam kalangan pembaca.