Modal insan Melayu: Iktibar dari persuratan - Misran Rokimin,; Zubir Idris, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Dalam budaya masyarakat manusia mana sekalipun membina modal insan adalah bermula dengan membangunkan pemikirannya.Daripada pembangunan pemikiran inilah akan terbangun tamadun sesebuah bangsa tersebut. sejarah membuktikan tamadun islam berkembang menerusi wahyu apabila Al-Quran diturunkan.Tamadun barat pula melalui ilmu retorik oleh para pemikir mereka seperti socrates, plato dan aristotle.Sementara tamadun melayu gabungan daripada Al-Quran dan ilmu persuratannya seperti pantun, perbilangan perumpamaan dan sebagainya. Sebab itu ramai para sarjana berpendapat untuk membangunkan modal insan itu perlu bermula sejak sekolah hingga ke universiti menerusi ilmu persuratannya.F.R.Leavis umpamanya(1972)menerusi bukunya Education and the University telah menganjurkan bahawa pengkajian ilmu persuratan (kesusasteraan) sepatutnya menjadi pengkajian semua pengetahuan yang diajar di universiti .Hal ini disebabkan bahawa pengkajian kesusteraan jauh lebih penting deni meninggikan peradapan bangsa daripada pengkajian kejuruteraan (vokasional).Selepas daripada itu barulah pembelajaran sains dan teknologi itu disampaikan. Atas alasan tersebut,pendidikan ilmu persuratan perlu diangkat dalam membina modal insan yang berupaya membuka ruang pemikiran yang luas seperti dinyatakan olej Taib Othman(1994),manusia yang tidak menjadi alat untuk melaksanakan sesuatu,tetapi manusia yang mempunyai pengetahuan melakukannya.