Pemerkasaan Modal Insan dalam kalangan mahasiswa program persuratan Melayu - Mawar Safei (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2012)
Makalah ini meneliti proses pemerkasaan modal insan, adakah ia berakhir dalam bidang pendidikan, bagaimana dengan ruang lain yang dapat digembleng mahasiswa sebaiknya,Wajarkah dirobohkan persepsi,tradisi mahupun stereotaip bahawa graduan pengajian melayu(kesusasteraan) harus menjadikan pendidikan perguruan sebagai bidang kerjaya mereka? Bagaimanakah pula peranan kemahiran insaniah/generik (soft skill)yang diserapkan dalam kursus-kursus pengajian, dapat membentuk dan membina sahsiah serta diri mahasiswa pengajian Melayu yang lebih pelbagai, terbuka kreatif-inovatif dan lentur bidang. Metodologi yang digunakan adalah menerusi (i) soal selidik yang dibina,(ii)mendokumentasikan permasalahan,(iii)mendokumentasikan dan mendapat maklum balas dari graduan,(iv)menganalisis dan interprestasi data, (v)melakukan ulangan dan penambahbaikan, dan (vi)penulisan serta penerbitan laporan. Hasil kajian ini memperagakan kursus latihan industri memperlihatkan keberkesanan latihan yang diperoleh pelajar, meninjau kebolehpasaran graduan program serta strategi penambahbaikan kursus.