Tingkah laku kewangan guru di Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia - Zaimah Ramli,; Sarmila Md Sum,; Azima Abdul Manaf,; Suhana Saad,; Novel Lyndon,; Mohd Yusof Hussain,; Sivapalan Selvadurai, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Kertas ini bertujuan mengenal pasti pola tingkah laku kewangan guru-guru di Bandar Baru Bangi, Selangor. Seramai 362 orang guru dilibatkan dalam analisis ini. Data dikutip menggunakan borang soal selidik. Analisis data dilakukan secara diskriptif dengan fokus ke atas pola belanjawan, amalan penelitian, penilaian perbelanjaan dan perancangan kewangan secara konsisten Hasil kajian menunjukkan responden mempunyai purata tingkah laku kewangan yang agak baik dalam hal-hal berkaitan pembayaran bil-bil utiliti dan ansuran bulanan. Namun masih terdapat sebahagian guru yang mempunyai pola tingkah laku kewangan yang kurang baik. Suatu kajian bagi mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi tingkah laku kewangan dalam kalangan guru-guru wajar dilakukan.