Wacana dan ideologi iklan produk kecantikan berbahasa Jepun - Maserah Shabudin; Idris Aman (Penerbit UKM, 2012)
Makalah ini mengenal, merumus dan menjelaskan ideologi yang tersirat dalam wacana iklan berbahasa Jepun berasaskan gabungan ciri teks, semiotik dan sifat kewacanaan dalam 24 wacana iklan produk kecantikan wanita berbahasa Jepun.Analisis menunjukkan bahawa, walaupun wacana kajian iklan produk kecantikan buatan Jepun, ditulis dalam bahasa Jepun bagi pasaran domestik Jepun sendiri, namun praktis oksidentalisasi kecantikan begitu terserlah melalui ciri tekstualdan amalan wacana dalam teks iklan yang dikaji. Ideologi kecantikan oksidental merupakan nilai kecantikan yang berkiblatkan konsep dan ciri-ciri kecantikan wanita Oksidental, khusus nya Euro-Amerika yang merupakan simbol budaya dunia dan kecantikan universal. Ideologi ini juga berkait rapat dengan 'streotaip etnobudaya'positif dan berprestij, khususnya merujuk kepada bahasa, budaya dan identiti etnik oksidental. Dengan erti kata lain, walaupun nega Jepun merupakan antara negarapaling maju dan kuasa besar ekonomi dunia pada hari ini, dimana produk Jepun di iktiraf sebagai produk yang berkualiti serta boleh menembusi pasaran di seluruh dunia ,namun pada hakikatnya masih bergantung, berkiblatkan dan memerlukan intervensi ideologi dari negara Oksidental bagi berkomunikasi dengan masyarakatnya sendiri tyang terkenal dengan keunikan dan kehomogenan sifatnya.