Keluarga sihat melahirkan komuniti sejahtera: satu ulasan (A healty family generates prosperous community: An overview) - Amran Hassan,; Fatimah Yusooff,; Khadijah Alavi, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Keluarga yang sihat merupakan tunggak penting dalam melahirkan individu dan komuniti sejahtera. Kesejahteraan individu secara psikologi, mental dan fizikal boleh membantu membina komuniti yang makmur dari segi sosial, ekonomi dan kesejahteraan ekologi manusia. Berdasarkan kajian literatur, makalah ini mengulas kepetingan tahap kesihatan keluarga dalam membentuk komuniti yang sejahtera. Kesejahteraan dalam keluarga bermakna setiap unit dalam keluarga bebas daripada gejala sosial, bebas daripada cerai-berai, bebas membuat keputusan yang positif dan bebas dalam mencari nafkah untuk kesejahteraan keluarga. Bagi mencapai semua matlamat dalam kesejahteraan keluarga, kesihatan dalaman dan luaran adalah penting bagi membolehkan seseorang individu melaksanakan aktiviti harian dengan baik. Tahap kesihatan merupakan faktor penting dan masyarakat harus memberi keutamaan dalam penjagaan kesihatan yang boleh membantu kesejahteraan dan keseimbangan sesebuah komuniti. Komuniti yang sihat sepenuhnya akan menghasilkan sebuah negara yang produktif serta melahirkan individu yang berada dalam keadaan tenang secara fizikal, psikologi dan mental. Hanya dengan keadaan sebeginilah komuniti akan berada dalam harmoni, tenang dan bergerak ke arah yang lebih baik pada masa akan datang.