Sistem Perubatan Tradisional Orang Petalangan yang terhakis di Kabupaten Pelalawan, Provinsi Riau, Indonesia - Yoserizal,; Jamaluddin Md. Jahi, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Masyarakat suku Petalangan yang menetap dan tersebar di kabupaten Pelalawan, Riau yang peradaban dan kebudayannya tergolong moden, masih sangat percaya dengan sistem perubatan tradisional mereka, padahal disekitaran tempat tinggal mereka telah tersedia Puskesmas, bidan desa dan juga doktor perubatan. Namun demikian sistem perubatan tradisional mereka pada masa ini mengalami krisis disebabkan semakin terhakisnya tanaman hutan yang menjadi sumber bahan perubatan mereka. Pelbagai tanaman hutan yang semula tersedia di persekitaran mereka, telah teruk akibat degradasi tanah dan penyahhutanan, serta digantikan dengan tanaman monokultur, pada hal kepercayaan mereka terhadap perubatan tradisional masih sangat kuat.