Alam dan tumbuh-tumbuhan sebagai sempadan Nagari di Sumatera Barat - Susi Fitria Dewi,; Hermayulis,; Jamaluddin Md. Jahi, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Nagari adalah sebutan terhadap pemerintahan terendah di provinsi Sumatera Barat. Ia memiliki kekhasan dibandingkan desa atau wilayah terendah lainnya di Indonesia yakni memiliki hubungan yang sangat erat dengan alam dan lingkungannya. Wujud dari hubungan tersebut adalah menjadikan alam semula jadi dan beberapa jenis tumbuhan tertentu sebagai batas Nagari antara satu dengan lainnya. Persoalannya ialah bagaimanakah keberadaan hubungan tersebut dengan perkembangan zaman dan perubahan yang berlaku baik di sengaja mahupun tidak oleh masyarakat Sumatera Barat. Dengan mengkaji kes-kes berkaitan dengan sengketa batas Nagari di Sumatera Barat diketahui bahawa beberapa Nagari masih kekal dalam menjaga dan memelihara alam dan tumbuhan sebagai tanda pada batas-batas wilayahnya, namun sebahagian Nagari lainnya lalai dalam pemeliharaan bahkan mengganti batas Nagari dengan pancang beton kerana dianggap lebih kuat dan kekal dalam menetapkan batas Nagari. Kajian ini menunjukkan alasan, kekurangan dan kelebihan Nagari yang menggunakan alam dan tumbuh-tumbuhan sebagai batas Nagari