Kesan strategi pembezaan, ketidakpastian persekitaran dan praktis perakaunan pengurusan kontemporari terhadap prestasi hotel diIndonesia. - Efi Susanti,; Rozita Amiruddin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Praktis perakaunan pengurusan (MAP) kontemporari dapat memberi kelebihan kepada organisasi untuk mencapai daya saing dalam menghadapi persekitaran perniagaan yang kompetitif masa kini. Namun begitu, kebanyakan bukti empirikal berkaitan MAP kontemporari serta hubungannya dengan faktor kontingen tertumpu kepada industri perkilangan . Tujuan kajian ini adalah untuk menyelidik peranan MAP kontemporari keatas hubungan antara (1)strategi perbezaan dengan prestasi dan (2) ketidakpastian perekitaran dengan prestasi dalam industri perkhidamatn i.e industri perhotelan penilaian keatas hubungan kontingensi ini di uji dengan model analisis laluan menggunakan AMOS 18.Data di kutip menggunakan soal selidik di65 hotel berstatus 3-5 di Indonesia. Penemuan kajian mendapati terdapat hubungan signifikan dan positif antara strategi perbezaan dengan prestasi hotel melalui penggunaan MAP kontemporarari yang tinggi. Sebaliknya , kajian ini mendapati tiada hubungan signifikan antara ketidakpastian persekitaran dengan prestasi hotel melalui penggunaan MAP yang sama.Penemuan ini menunjukkan bahawa reka bentuk MAP kontemporari dalam industri perhotelan sangat di pengaruhi oleh faktor kontigen dalaman yang boleh dikawal oleh hotel.