Pembiayaan modal teroka: Kesan maklumat asimetri keatas prestasi usaha niaga. (Venture capital financing: Impact of asymmetric information on venture performance) - Fauzias Mat Nor,; Mohmad Adnan Alias,; Shamshubaridah Ramlee,; Al-Azmi Bakar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kajian ini mengkaji dan memberikan bukti empirik berhubung kesan maklumat asimetri keatas prestasi sesebuah usaha niaga (iaitu syarikat penerima pelaburan, SPP )Maklumat asimetri yang dikaji adalah yang wujud antara SPP sebagai penerima biaya dengan firma modal teroka(FMT) sebagai pembiayanya. Kaedah soal selidik di gunakan keatas 43 buah FMT dan 49 buah SPP yang beroperasi di Malaysia. Ujian-t sampel berpasangan dan MANOVA digunakan bagi menguji hipotesis kajian. Didapati maklumat asimetri memberi kesan kepada prestasi usaha niaga yang mana maklumat asimetri yang tinggi menyumbang kepada kegagalan usaha niaga, manakala maklumat asimetri yang rendah meyumbang kepada kejayaan usaha niaga. Maklumat asimetri menyumbang sehingga 52% kepada usaha niaga yang gagal tetapi hanya sehingga 45% sahaja krpada usaha niaga yang berjaya.penemuan kajian ini di harap mampu memberi sumbangan dalam membantu kerajaan sebagai pengubal dasar untuk menyediakan prosedur, peraturan dan mekanisme kontrak yang standard dan telus bagi mengurangkan maklumat asimetri antara FMT dengan SPP dan seterusnya meningkatkan kadar kejayaan industri ini.