Masalah pengurusan kurikulum Al-Azhar dalam polisi pendidikan kebangsaan - Azizi Umar; Supyan Hussin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Sistem pendidikan agama di Malaysia sering diselaraskan oleh pihak sekolah dengan kementerian pelajaran, kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan. Terdapat juga institusi lain yang memainkan peranan yang sama misalnya LEPAI dan JAKIM. Rencana ini membincangkan pelbagai usaha dan tindakan yang telah diambil bagi menyelaras kurikulum pendidikan agama di negara ini. Kurikulum Al-Azhar, yang sering menjadi rujukan juga dibincangkan dengan mendalam