An analysis of problems of understanding in native speakers-non-native speakers talk - Khatijah Abdul Rasool (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Kajian lepas mendapati masalah komunikasi akan wujud bila pembual datang dari bahasa dan budaya yang berbeza. Salah faham juga adalah lebih kerap di dalam perbualan silang budaya. Faktor berbezaan bahasa dan budaya dikenal pasti sebagai punca permasalahan didalam perbualan silang budaya. Kajian ini dijalankan untuk membuktikan bahawa masalah komunikasi silang budaya tidak semestinya disebabkan oleh perbezaan bahasa dan budaya. Hasil kajian menunjukkan kekurangan pengetahuan terhadap isu yang dibincangkan dan kesamaran maksud perkataan adalah punca permasalahan didalam perbualan silang budaya. Pembual tanpa mengira latar belakang menghadapi masalah yang sama.