Profesionalisme Tentera Era Presiden Susilo Bambang Yudhoyono: Dari Agenda Reformasi Kepada Kegagalan Misi - Suhaimi Ibrahim,; Mohammad Tawfik Yaakub,; Jayum Jawan, (Penerbit UKM, 2012)
Artikel ini membincangkan tahap perkembangan profesionalisme tentera Indonesia pada zaman pemerintahan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY). Kemenangan Presiden SBY dalam pilihan raya Presiden pada tahun 2004 pada awalnya dijangka mempengaruhi proses reformasi tentera bagi meningkatkan tahap profesionalismenya. Ramalan tersebut adalah berasaskan kepada latar belakang beliau sebagai bekas pegawai kanan tentera yang memiliki pengalaman untuk mengemudi proses reformasi selepas era pemerintahan Presiden Megawati Soekarnoputri. Tindakan Presiden SBY untuk melaksanakan rancangan mereformasikan tentera menghadapi reaksi yang pelbagai dari pegawai-pegawai badan tersebut dan ahli politik di Indonesia. Walaupun tentera tidak lagi melakukan campur tangan seperti zaman Presiden sebelumnya, namun penglibatan berterusan tentera dalam beberapa aspek dilihat sebagai penghalang kepada usaha mengembalikan profesionalismenya. Oleh itu, untuk mengetahui dan memahami tahap profesionalisme tentera pada zaman Presiden SBY, maka artikel ini membincangkan langkah-langkah yang dilakukan beliau untuk mereformasikan badan tentera sepanjang pemerintahannya. Antara aspek yang ditumpukan dalam artikel ini ialah tahap penglibatan tentera dalam urusan politik, aktiviti perniagaan, tuntutan hak mengundi dalam pilihan raya, dan keprihatinannya terhadap hak asasi manusia. Hujah utama artikel ini ialah proses reformasi tentera dan tahap profesionalisme tentera di Indonesia pada zaman pemerintahan Presiden SBY berlaku secara merangkak.