A comparative study of apriori and rough classifier for data mining - Mohamad Farhan Mohamad Mohsin,; Azuraliza Abu Bakar,; Mohd Helmy Abd Wahab, (Penerbit UKM, 2008)
Keupayaan sembuh-diri telah mula muncul sebagai suatu sifat yang menarik dan berkeupayaan untuk menjadi sangat berharga bagi suatu sistem perisian. Ciri-ciri sembuh-diri membolehkan sistem perisian untuk sentiasa dan secara dinamiknya memantau, mendiagnos, dan menyesuaikan dirinya selepas berlaku suatu kegagalan pada komponen-komponennya. Bagaimanapun, membina sistem perisian sembuh-diri yang sedemikian rupa adalah suatu cabaran yang signifikan. Tabiatnya memperkenalkan kepada kita konsep-konsep tak-terduga dalam bentuk sistem biologi yang mempunyai kebolehan untuk mengendalikan keadaan-keadaan tak-biasa bagi dirinya. Berdasarkan kepada pemerhatian ini, kerja penyelidikan ini mempersembahkan seni bina sembuh-diri untuk suatu sistem perisian berdasarkan kepada salah satu proses biologi yang berkebolehan untuk menyembuh secara sendiri (proses sembuh-luka). Seni bina sembuh-diri menyediakan sistem perisian dengan keupayaan mengendalikan keadaan-keadaan janggal yang diterbitkan oleh komponen-komponennya. Seni bina yang dipersembahkan telah dibahagikan kepada dua lapisan, fungsian dan penyembuhan. Untuk membuktikan kebolehfungsian sistem perisian sembuh-diri yang dipersembahkan, perihalan formal ke atas seni bina yang dicadangkan adalah dibentangkan.