Perwakilan pengetahuan faraid:satu tinjauan perluasan - Khairuddin Omar,; Norul Huda Sheikh Abdullah,; Abdul Razak Hamdan, (Penerbit UKM, 2005)
Kertas ini dikemukakan untuk membincangkan penggunaan teknik Kecerdasan Buatan (KB) dalam menghuraikan faraid dengan memberikan penekanan kepada perwakilan pengetahuan faraid. Dua bentuk perwakilan pengetahuan telah dipilih iaitu perwakilan berasaskan sistem pengeluaran dan kerangka. Empat contoh pengaturcaraan mantik digunakan bagi menjelaskan kedua dua pendekatan ini iaitu PROLOG’86, FRAMELOG, ES/KERNEL/W dan FLEX/ WINPROLOG. FLEX WINPROLOG adalah pengaturcaraan mantik terkini. Pengaturcaraan ini lebih mesra pengguna dan banyak ciri-ciri baru telah diperkenalkan. Selain itu, perbandingan prestasi cengkerang-cengkerang pakar tersebut juga digariskan sebagai tinjauan perluasan bagi sistem berasaskan pengetahuan faraid.