Kajian akustik realisasi kontras penyuaraan bunyi plosif Bahasa Melayu - Shahidi, A.H; Rahim Aman,; Zulkifley Hamid, (Penerbit UKM, 2012)
Kertas kerja ini menyerlahkan hasil kajian akustik terhadap realisasi kontras penyuaraan bunyi plosif bahasa Melayu. Pengukuran secara akustik (via analisis spektrografik) ini melibatkan penelitian ke atas ciri Voice Onset Time (VOT), Tempoh Sekatan, Penyuaraan Sewaktu Sekatan, Tempoh Kepanjangan Vokal dan Palang Suara bagi plosif /p, b, t, d, k, g/. Bagi bunyi plosif di posisi akhir kata, pengukuran khusus dilakukan dengan meneliti keseluruhan rima sukukata akhir dan pola suara (Open Quotient, F1 Bandwidth dan Spectral Tilt). Hasil kajian menunjukkan bahawa bahasa Melayu tergolong dalam kelompok SVL vs. VL. SVL adalah VOT Penyuaraan Singkat atau Serta-merta (Short Voicing Lag) bagi bunyi plosif tak bersuara manakala VLD adalah VOT Penyuaraan Awalan (Voicing Lead) bagi bunyi plosif bersuara. Kajian ini turut menyerlahkan bukti pola neutralisasi kontras penyuaraan plosif di posisi akhir kata bahasa Melayu.