Kebimbangan terhadap penggunaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. - Nor Haliza Ibrahim,; Khaidzir Hj. Ismail, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kebimbangan terhadap penggunaaan bahasa inggeris dalam kalangan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Selain itu, ia juga bertujuan untuk melihat hubungan antara penghargaan kendiri dan antara tret-tret personaliti(openess,conscientiousness, extraversion,agreeableness,neuroticism).Maklumat kajian diperolehi melalui big five personality inventory, foreign language classroom anxiety scale dan culture free self-esteem inventory.perisian SPSS versi 16.0 windows telah digunakan untuk menganalisis data. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara sub skala neuroticism dab extraversion dengan tahap kebimbangan, manakala sub skala openness,agreeableness dan conscientiousness, bangsa dan penghargaan kendiri tidak ada hubungan dengan tahap kebimbangan terhadap bahasa inggeris. Selain itu tidak terdapat perbezaan tahap kebimbangan dengan jantina. kajian juga mendapati personaliti adalah faktor yang mempunyai kaitan dengan tahap kebimbangan dalam menguasai bahasa inggeris.Pembudayaan membiasakan bertutur dalam bahasa inggeris bermula sejak awal lagi sama ada dirumah atau disekolah, tetapi bagi yang baru dan ingin membiasakannya mungkin memberi kesan tahap kebimbangan. peranan kolej kediaman melalui english speaking zone telah membantu menyediakan suasana persekitaran yang kondusif dalam membudayakan pelajar berkomunikasi antara satu sama lain memlalui penggunaan bahasa inggeris.