Analisis teks cucu tuk wali menggunakan pendekatan kemasyarakatan - Jumali Hj Selamat,; Che Abdullah Che Ya, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2010)
Makalah ini menganalisis aspek-aspek kehidupan sosial dan budaya dalam kehidupan remaja, lingkungan dan alam persekitarannya. Penelitiannya mendasari teks Cucu Tuk Wali yang dianalisis mengunakan pendekatan kemasyarakatan. pendekatan ini melihat sastera sebagai alat pendedahan kepada segala persoalan yang wujud dan bertujuan mencari kebaikan dan kesejahteraan dalam masyarakat sesuai di terapkan dalam novel ini yang menyentuh persoalan cinta, pelajaran, kasih sayang, pertentangan pendapat kepercayaan karut dan gejala sosial dalam kehidupan remaja. Karya ini mampu menjadi alat pendidikan yang mengetengahkan cara, sikap hidup kepercayaan dan budaya dalam masyarakat. Akhirnya, teks ini memaparkan fenomena kehidupan remaja dengan menerapkan amalan nilai-nilai murni untuk mengeratkan hubungan antara remaja dengan orang lain dan alam persekiran.