Prevalens kesalahan refraktif satu sampel populasi orang asli di Malaysia - M.D. Norlaila,; B. Mohd-Ali,; Z-Mohammed,; I. Bashirah,; Sharanjeet-Kaur,; N-Mohidin,; M. J. Iskandar Zulkarnain,; A.E. Ariffin, (Department Of Community Health, Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2002)
Orang asli merupakan istilah yang digunakan bagi merujuk kumpulan masyarakat pribumi iaitu penduduk asal di sesebuah negeri, kawasan ataupun tempat (Amdun 1988). Dianggarkan kira-kira 60 ribu orang asli terdapat di Semenanjung Malaysia kecuali Pulau Pinang dan Perlis dengan 3 kategori terbesar iaitu Proto-Malaya, Senoi dan Negrito (atau Semang) (Rambo 1988). Terdapat pelbagai suku kaum orang asli seperti Jakun, Temuan, Semelan, Temok, Kanak, Laut dan Selitar (Carey 1976). Dikatakan populasi Orang Asli di Kuala Pangsun, Hulu Langat adalah dari suku kaum Temuan dalam rumpun Proto-Malaya dan dikenali juga dengan nama Orang Belandas. Mereka mengamalkan budaya hidup sendiri dan amat sukar menerima perubahan dan hanya berkahwin dikalangan suku kaum sahaja (Carey 1976). Dikatakan taraf kehidupan masyarakat Orang Asli di kawasan ini lebih maju berbanding dengan kawasan lain dari segi pendidikan dan sistem komunikasi (Hood 1976).